Feestdagen van Hindoeisme.

Hindoeisme heeft intotaal 17 feestdagen, waarvan ik er 8 neerzet. Dit omdat meer dan de helft van de efestdagen meerdere keren per jaar worden gevierd, maar het wel een apparte naam heeft.

Holi: Word in februarie tot maart gevierd. Het heeft te maken met komen van een Nieuwjaar, een lente feest.

Ramnavmi: In maart tot april wordt Ramnavmi gevierd, de geboortedag van Rama. Hij was de incarnatie van god Vishnu als een perfecte mens.

Hanuman janatie: Word in April gevierd. Viering van de geboortedag van de apengod Hanuman.

Dussera: September tot oktober. Viering van de overwinning van het goede op het kwaad in de wereld.

Krisjna Chaitra: In februari/maart vieren hindoes Phagua of het Holi-feest, vijf weken na het planten van de holika op Basant Panchami. Dit lentefeest is tevens het nieuwjaarsfeest van de hindoes.

Sukla Chaitra: Jaarlijks in maart/april. Op de eerste dag van lichte helft van de maand Chaitra begint de vier maanden durende vastenperiode, die tot de tweede Navaratri (de eerste dag van de lichte helft van de maand Asvina (september/oktober) zal duren.

Krisjna Phalguna. Op de veertiende avond van de maand Phalguna (februari / maart) wordt het Maha Shivratri gevierd, een festiviteit ter ere van de god Shiva. De gelovigen vasten op deze dag en houden een nachtwake in een tempel bij het beeld van Shiva.

Sukla Magha. Met dit feest luidt men de komst van de lente in. Op de vijfde dag van de maand maagh wordt een begin gemaakt met het opbouwen van de holika. Dit is een brandstapel die aan de vooravond van het naderende Holi-feest onder grote belangstelling in brand wordt gestoken. Op een plein, centraal gelegen in de woonplaats, plant men op rituele wijze een kasterolie-plant (ricinus) in de grond.

Maak jouw eigen website met JouwWeb